URBAN EYECARE & EYEWEAR | SUBSTANCE ARCHITECTURE

 

AWARDS
AIA IOWA DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN DESIGN_MERIT AWARD / 2017

 
 

THE PROJECT

LOCATION             
    WEST DES MOINES IOWA
SQUARE FOOTAGE
    2,000 SF
OPENED
    2016
PHOTOGRAPHY
    PAUL CROSBY

DESIGN ARCHITECT                     
   
 SUBSTANCE ARCHITECTURE | DES MOINES IOWA
OWNER / CLIENT
    URBAN EYECARE & EYEWEAR
CONTRACTOR
   
HOLCOMB CORPORATION
GRAPHIC DESIGN
    HEATHER VON BROWN
MILLWORK
    RCS MILLWORK

 

THE STORY

Housed in a mixed-use structure and inserted between two storefronts, this 2000 square foot Optical required a design solution that allowed entry and visibility from both sides of the existing building.  

A simple diagram organizes the interior spaces lengthwise into two bays [public + private]. Located between two [public] entry storefronts, an open reception area lined with an illuminated reclaimed wood wall used to display eyewear allows views and daylight directly through the space. Exam rooms, [private] offices, and adjacent support spaces are separated by a folding white gallery wall. Custom steel and wood millwork, on axis with the entry, rigorously follow the module of the support spaces and the 250 custom reclaimed wood display shelves.

 

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES