STORY COUNTY MEDICAL CENTER  | INVISION ARCHITECTURE

AWARDS
2018 AIA HEALTHCARE DESIGN AWARDS WINNER
AIA CENTRAL STATES DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN ARCHITECTURE_
CITATION AWARD / 2018

 
 

THE PROJECT

DESIGN ARCHITECT  
    INVISION ARCHITECTURE
CONTRACTOR
GRAHAM CONSTRUCTION
STRUCTURAL ENGINEER
    IMEG CORP.
MEP ENGINEER
    MODUS ENGINEERING
CIVIL ENGINEER
    BISHOP ENGINEERING
LANDSCAPE ARCHITECT
RITLAND + KUIPER

   

LOCATION             
    NEVADA IOWA
SQUARE FOOTAGE
    35,600 SF
OPENED
    2017
PHOTOGRAPHY
    CAMERON CAMPBELL; INTEGRATED STUDIO

 

THE STORY

This major 1-story addition to an existing hospital was the result of a new conceptual campus plan for a critical access hospital in Central Iowa. After exceeding the facility’s original capacity, the first step of the refreshed masterplan was the design of a new outpatient clinic, promoting a zoned healthcare campus. All outpatient services including primary care, therapy, rehabilitation, and wellness are consolidated in a state-of-the-art facility focused on quality of care.

A unifying precept of the design was to deploy a formally simple diagram as a counterpoint to the existing facility. The wellness/therapy wing is clad in Ipé while the three clinic pods are identified by linen colored terracotta cladding, complementing the existing campus palette but providing a more progressive envelope design.  A key component to the project is a new main entrance to the hospital, incorporating a new porte-cochère allowing covered cueing space for multiple vehicles. The new entry is framed by Ipé cladding and accented by glass which emanates light and serves as a beacon for the hospital and the community it serves.

The team worked to incorporate large graphics strategically placed at patient destinations and corresponding routes through the addition to assist with wayfinding for the aging, rural patient demographic.  The natural exterior materials are extrapolated into the interior through use of travertine tile and natural wood finishes creating a spa-like environment for patients and guests.

 

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES