REEDS SPRING MIDDLE SCHOOL | DAKE WELLS ARCHITECTURE

 

AWARDS
AIA HONOR AWARDS / INTERIOR ARCHITECTURE_HONOR AWARD / 2018
AIA CENTRAL STATES DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN ARCHITECTURE_MERIT AWARD / 2017

 
 

THE PROJECT

LOCATION             
    REEDS SPRING MISSOURI
SQUARE FOOTAGE
    80,000 SF
OPENED
    2017  
PHOTOGRAPHY
    GAYLE BABCOCK / ARCHITECTURAL IMAGE WORKS

DESIGN ARCHITECT                     
   
 DAKE WELLS ARCHITECTURE  |  SPRINGFIELD MISSOURI
OWNER
   
REEDS SPRING SCHOOL DISTRICT
CONTRACTOR
   
DEWITT & ASSOCIATES
CIVIL ENGINEER
    WHITE RIVER ENGINEERING
TRAFFIC ENGINEER
    CJW TRANSPORTATION CONSULTANTS
STRUCTURAL ENGINEER
    METTEMEYER ENGINEERING
MEP ENGINEER
    MALICOAT-WINSLOW EINGINEERS
                               

 

THE STORY

The design approach for the Reeds Spring Middle School denies the conventional act of scraping the site clean, flattening the hilltops and destroying the natural character of the site. Instead, the building is strategically positioned at the edge of a 150 acre wooded site to lightly nestle into a hillside and gracefully flow down the valley in the heart of the Ozarks. The heavily wooded site and steep topography were preserved to allow this state of the art school to seemingly emerge from the landscape. A competition gymnasium and a 1,000 seat auditorium are buried in the hillside, secured with a 480’ long retaining wall, and topped with a vegetated roof for maximum storm safety in this tornado prone area. A three-story classroom wing lines the trees and has operable glass walls, charging stations and collaboration spaces to connect students to each other and to the world. A cascading stair in the three-story atrium flows through the center of the building and attracts occupants for informal learning, social activities and lunchtime. The design accommodates the districts push for state of the art technology integration, collaborative learning environments, and tornado safety all in one facility.

The classroom building features an outdoor classroom accessible from each floor as well as flexible spaces designed for collaborative learning. Marker boards, wireless access points, and convenient charging stations for devices are scattered throughout the building.  Standing-height countertops with technology integration, soft seating and operable partitions encourage the notion that learning happens everywhere. Team teaching is also supported in these collaboration spaces for multi-class gatherings and group projects.

The design was inspired by the district’s desire to be “environmentally ethical” and to preserve the natural environment. The project was designed to meet a site EUI of 36.2 kBtu/sf/yr, and saves 29.9% of energy cost over the ASHRAE 90.1-2007 baseline. This theme permeated the collaborative design process and the four elements of the design solution that emerged - the cave, the bluff, the stream and the shed - all common elements found in the Ozark landscape. The retaining wall (bluff) breaks open in two locations for access into the gym and auditorium (caves). Along the bluff runs a three-story cascading stair (stream) that is flooded with daylight and is a natural gathering place for social activities. The classroom wing (shed) is one of the only visible signs of construction and houses the collaborative and ever evolving learning spaces. The series of wood slat guardrails mediates between the classroom wing and atrium while recalling the verticality of the trees beyond.

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES