RANGELAND LABORATORY  | BVH ARCHITECTURE

 
 

THE PROJECT

ARCHITECT    
    BVH ARCHITECTURE [LINCOLN]
CONTRACTOR
    SAMPSON CONSTRUCTION
OWNER
NEBRASKA STATE COLLEGE SYSTEM
MEP ENGINEER
    ENGINEERING TECHNOLOGIES, INC
CIVIL ENGINEER
    COE ENGINEERING
STRUCTURAL ENGINEER
    RO YOUKER, INC.

LOCATION             
    CHADRON NEBRASKA
SQUARE FOOTAGE
    15,800 SF
OPENED
    2015
PHOTOGRAPHY
    PAUL CROSBY

 

THE STORY

Remotely located to the southeast of Chadron atop a rolling hill of short-grass prairie, the building complex provides much-needed facilities for instructional and office spaces for the Rangeland, Agriculture and Wildlife Program, as well as several student activity groups. The two separate but adjacent buildings support the second largest rangeland management program in the United States. The laboratory facility houses the animal science laboratory, a plant and soil science lab, classrooms, a range herbarium teaching collection and other supporting faculty work areas.

The site takes organizational cues from traditional ranching facilities, aligning its structures along two axes to form a natural windbreak and take advantage of seasonal sun and the natural topography. Recognizing the effect humans and the built environment have on the larger ecosystem, the site utilizes a number of experiential and sustainable methods, includ-ing geothermal, solar and wind power, to demonstrate responsible practices for rangeland management that can be applied to a working ranch.

The use of familiar materials such as metal-clad walls, cedar wood siding, board-formed concrete and the rhythm of the exposed wood structure lend life and cultural context to the facility’s roots in the ranching and agricultural tradition. Natural light filters across the main circulation corridor through corncrib siding, terminating in a glass wall offering a view out across the expanding terrain. The westward view from the Live Animals Facility features a covered arbor leading to the southern entrance of the Laboratory. Connecting lab spaces and passageways to the landscape through materiality in this way allows the experience of the building to change nearly as frequently as the surrounding prairie. .

 

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES