PACIFIC CENTER CAMPUS AMENITIES BUILDING | BNIM

 

AWARDS
AIA KANSAS CITY DESIGN AWARDS / ARCHITECTURE|LARGE_MERIT AWARD / 2017
AIA IOWA DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN DESIGN_HONOR AWARD / 2017
IIDA_MID AMERICA DESIGN AWARDS / GOLD AWARD / CORPORATE LARGE / 2017
ARCHITIZER A+ AWARDS / SPECIAL MENTION / OFFICE MIDRISE / 2017
AIA KANSAS DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN ARCHITECTURE_MERIT AWARD / 2017
AIA CALIFORNIA COUNCIL / MERIT AWARD / 2017
AIA CENTRAL STATES DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN ARCHITECTURE_MERIT AWARD / 2016

 
 

THE PROJECT

LOCATION             
    SAN DIEGO CALIFORNIA
SQUARE FOOTAGE
    50,000 SF
OPENED
    2015
PHOTOGRAPHY
    NICK MERRICK / HEDRICH BLESSING

DESIGN ARCHITECT                     
   
 BNIM | DES MOINES IOWA
CONTRACTOR
   
DPR CONSTRUCTION
CIVIL ENGINEER
    STUART ENGINEERING
LANDSCAPE
    LANDLAB / BNIM
STRUCTURAL ENGINEER
    HOPE AMUNDSON STRUCTURAL ENGINEERING
MEP ENGINEER
    MA ENGINEERS

 

THE STORY

SUSTAINABILITY

This highly porous, interactive services facility melds innovative workplace design with native plant ecosystems, passive design strategies, and the benefits of being surrounded by nature.

During visioning sessions, employees emphasized the importance of having an attractive place to work that is open and flexible, with nature and natural light, enhanced collaboration, and improved amenities. This project fulfills those priorities and combines dining, training, exercise, and wellness services into a single building.

The building was intentionally designed with narrower floorplates and higher ceilings to support natural ventilation and daylighting. As a result, daylight and views have been provided to 91 percent of all regularly occupied spaces. Using concrete as finish, the thermal mass from the concrete construction reduces cooling loads and extends the range of naturally ventilated hours. Through a combination of passive design strategies and innovative use of materials, the building is modeled to perform at an energy savings of 25 percent beyond Title 24 code minimum.

Located in a city and region that is acutely aware of the need for water stewardship, the project showcases a number of strategies in ways that highlight their relationships to native ecosystems. The design team overcame many technical challenges related to existing infrastructure and poor soils to create a system of integrated stormwater features, which are implemented to beautiful effect surrounding the building. The drought-resistant landscaping and irrigation systems have been designed to reduce potable water consumption for irrigation by 60.67 percent.

DESIGN

 The new services building for a Fortune 500 technology company’s corporate campus is an interactive, porous facility that promotes connection on multiple scales: it connects employees to services that support wellbeing; it connects employees to one another; and it brings together the existing buildings within the overall campus development. Intricately interwoven within the surrounding landscape, the building melds innovative workplace design with the benefits of being surrounded by nature.

On the ground level, the dining center provides healthy eating options from around the world while also serving produce grown in the campus gardens. The great hall within the dining space is a transparent pavilion with direct connections to the outdoor dining terraces. This variety of indoor and outdoor seating configurations allow employees to take advantage of San Diego’s ideal climate. The conference center, which also opens directly to the courtyard, includes a 300-seat no-stage auditorium. The multi-function event space can be divided into three separate rooms for meetings or smaller events. The upper level of the building is accessible via a sloped green roof, which is available for outdoor classes from the adjacent fitness center.

The design was inspired by the desire to make employees more creative and innovative while increasing their health and vitality. Several drivers were established to create a more productive workforce: providing employees with connections to nature through ample natural daylight, unobstructed views, natural ventilation, and a trail system connecting the adjacent Lopez Canyon. These workplace strategies create a richer social experience for more productive, meaningful interactions and provide the opportunity to engage with others through spatial organization.

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES