HNI INNOVATION CENTER | NEUMANN MONSON ARCHITECTS

 

AWARDS
AIA IOWA DESIGN AWARDS / EXCELLENCE IN DESIGN_MERIT AWARD / 2017
 

 
 

THE PROJECT

DESIGN ARCHITECT                     
   
 NEUMANN MONSON ARCHITECTS | IOWA CITY IOWA
INTERIOR DESIGNER
   
IA INTERIOR ARCHITECTS
CLIENT / OWNER
    HNI
CONTRACTOR
   
CALACCI CONSTRUCTION COMPANY
CIVIL ENGINEER
    MARTIN & WHITACRE
STRUCTURAL ENGINEER
    RAKER RHODES

LOCATION             
    MUSCATINE IOWA
OPENED
    2017
PHOTOGRAPHY
    ANDREW BUCHANAN / SUBTLE LIGHT PHOTOGRAPHY

 

THE STORY

This intervention for a furniture company instills existing facilities with a campus identity celebrating the company’s transparent relationship with its hometown.

Founded in 1944, the company molded itself on a mission to provide a great place to work and treat everyone—employees, customers, suppliers, shareholders, and the community—with respect. However, the company’s facilities, which straddle downtown’s main entry, had congested into opaque warehouses stitched with service bridges. The buildings presented the town’s main thoroughfare with an oppressive canyon of windowless walls, ventilation louvers, and corrugated steel.

Amidst the clutter, the company saw an opportunity to re-align with its ideals and provide downtown a fitting urban gateway. Razing two warehouses opens a plaza on axis with the company’s historical headquarters. Glazing the incision on the remaining warehouses communicates the company’s belief in transparency by providing a window into the corporation’s heart. The brick structures, initially renovated to showcase R&D, have been adopted as the new HQ. Original materials re-appear throughout, from wall finishes to furniture to stair treads.

Glazed conveyor bridges amplify the architecture into urban design. Their prominence underscores the value of the continuous conveyor snaking through the complex to the distribution center. As the manufacturer’s lifeblood, it would have been financially disastrous for the belt to disconnect during construction. Rigorous sequencing rerouted its course, balancing expedience with productivity. With a few surgical modifications, what was once an outwardly inert mechanism now expressively knits the campus, kinetically activating it—and the entry to downtown—with the company’s operational flow.

 

FULL PROJECT GALLERY

 

RECENT FEATURES