PRINCIPAL IN CHARGE / REEVES WIEDEMAN                          

                          PRINCIPAL IN CHARGE / REEVES WIEDEMAN
                       
 

                              PROJECT MANAGER  /  MIKE HEULE

                              PROJECT MANAGER  /  MIKE HEULE

                           PROJECT DESIGNER / MARK NEIBLING

                           PROJECT DESIGNER / MARK NEIBLING


 

PROJECT TEAM
DESIGN ARCHITECT                      HELIX
CLIENT                                                KANSAS CITY POLICE DEPARTMENT
CONTRACTOR                                JE DUNN
STRUCTURAL                                KH ENGINEERING GROUP
MECHANICAL / PLUMBING           BGR CONSULTING ENGINEERS
ELECTRICAL                                 CUSTOM ENGINEERING
CIVIL                                            TALIAFERRO & BROWNE
LIGHTING                                     YARNELL ASSOCIATES
ACOUSTICS                                   AVANT ACOUSTICS
 

 

PROJECT INFORMATION
LOCATION                        KANSAS CITY MISSOURI
OPENED                           2015  
IMAGES                           MICHAEL ROBINSON
SIZE                                115,000 SF


 

The renovation and expansion of the Kansas City Police Headquarters repositions the facility, originally built in 1938, for another 70 years of service to the community while respecting the character of the historic 100,000-square-foot structure. The addition of a “community room” on the 1st floor responds to the client’s goal of increasing organizational transparency and creating a welcoming first impression for the community. The addition was an opportunity to engage the historic Art Deco structure in dialogue with adjacent Brutalist Municipal Court buildings. The Art Deco pattern of the concrete roof structure is found throughout Police Headquarters in both ornamental and functional roles; its adaptation here allows for multi-directional cantilevers and supports the increased weight of the vegetated green roof. This structure is technically innovative and incorporates a custom engineered thermally broken beam and slab structure to allow visual continuity of the monumental roof structure. 

 


CONNECT WITH MIDCOAST

SIGN UP TO STAY UP TO DATE WITH ALL THE LATEST MIDCOAST NEWS